Sivut

perjantai 22. tammikuuta 2016

Desucon Frostbite 2016

Kuten eräs viisas nuori rouvashenkilö huomio twitterissä Desucon Frostbite 2016 jäi melkoisen vähälle blogaushuomiolle. Koin velvollisuudekseni sitten lopulta blogata itse, koska onhan näistä Lahden mukavimmista kinkereistä aina kiva puhua. Kuten ylhäällä linkatussa twiittiketjussakin mainitaan, conista kuitenkin puhuttiin aivan muualla kuin blogeissa. Tämän tekstin kirjoitushetkellä Frostbite-langat ylilaudalla ovat keränneet yhteensä lähes 3600 viestiä, joista vähintään puolet on yhden yksinäisen komeronyymin käsialaa.
Ylilaudan yksittäinen nerouden hetki: coninauhat
Keskustelun määrä ja laatu eivät kenties aina korreloi kovin voimakkaasti, mutta onhan se hyvä, että jotain keskustelua asian tiimoilta käytiin. Nauhanyymejä ei valitettavasti näkynyt ja conista ei saatu edes kunnon draamaa aikaiseksi. Kenties ainut yksittäinen koko conikansaa shokeerannut tapaus oli, kun luotettavat lähteet raportoivat entisen pääjärjestäjä, trendibrändi ja kulttuurivaikuttaja Jussi Karin sammuneen.
https://twitter.com/Desukumi/status/688379091477770240
Skandaaliherkkä Kari ei ole vielä kommentoinut julkisuudessa näitä uusia huhuja. Sunnuntai iltana vahvasti päihtynyt Kari kuitenkin vakuutti kuitenkin, ettei tällä kertaa lentänyt kertaakaan ulos tapahtumasta. Greenroomissa vieraillut järjestyksenvalvoja vahvisti, että asia ei vaatinut sen suurempia toimenpiteitä. Koin conin turvalliseksi tästä conikansaa järkyttäneestä yksittäistapauksesta huolimatta.

Sit asiaan eli perjantai.


Juuh elikkäs, nyt kun perinteinen Jussi Kari neimdröp on hoidettu pois alta, niin voi siirtyä asiaan. Monen muun tavoin jätin tällä kertaa ohjelmissa juoksemisen aika vähälle. Toisin kuin kesällä kyse ei ollut hyvän tai lupaavanoloisen ohjelman puutteessa vaan lähinnä omissa aikatauluhöpöilyissä. Kai näin vanhalla iällä alkaa tahtomattaankin muuttumaan Metsähalli-hengaajaernuksi. Osa luennoista jäi toki myös väliin ihan vatsassa vellovan varoittavan tunteen takia. Usein näyttäisi olevan, että mitä kunnianhimoisemman ja eeppisemmän kuuloinen ohjelmakuvaus luennolla on, sitä kovempaa tullaan rytinällä alas. En tosin kuullut minkään ohjelman olleen niin huono, että siitä olisi jäännyt kenellekkään paha mieli. Ja se siinä on edistyksen merkki.

Perjantai-illan musavisa
Väsytti aika paljon
Jo viime vuonna kehuin tätä uutta ohjelmaa maasta taivaisiin, eikä se tälläkään kerralla pettänyt. Toista kertaa Desu-perjantaihin kuuluvan ohjelman järjestivät jälleen taideanimen saralla kunnostautuneet ja toisistaan erottamattomat Mansikka ja Laorlan. Ikävää, että Team Jouni-tachin jäsenet eivät yhtään lukeneet ilmapiiriä vaan menivät jo toista kertaa putkeen voittamaan meidät muutaman pisteen erolla. Tiimimme, jota johti Desuconin ohjelmavastaava ja animeskenen Cheek eli Tursake, ei mahtanut mitään tilannetajuttomille kanssakilpailijoillemme. Onnea heille ;_;

Visa oli, ainakin omasta mielestäni, todella hyvin järjestetty, mukavan pituinen ja sopivan haastava. Paperiset vastauslomakkeet on tosi jees juttu ja seuraavat visanpitäjät saisivat myös omaksua ne. Hommat rullasivat nopeammin eteenpäin ja biisi/tauko -rytmitys itsessään oli kehittynyt edelliskerrasta. Neitokaisten sarjavalikoima oli mukavan laaja ja he soveltuvat visanpitäjiksi erittäin hyvin. Tuntuu, että toistaiseksi animevisaa ei ole saatu järjestettyä yhtä tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Toisaalta visojen luonnekin on hyvin erilainen, joten vertailu ei ehkä ole mielekästä alun alkaenkaan.

Lauantai


Takahiro Oomorin kunniavierasohjelma
Oomorillakin oli rankkaa ennen ohjaajan uraa ja hän siirtyi 5 vuodeksi pois animealalta. Kuva ei liity Oomoriin.
Shoujon 70-luku olisi kiinnostanut ohjelmana ja keskustelupiirinä, mutta perjantain kiireet veivät voiton, joten ensimmäiseksi ohjelmaksi tuli kunniavierasohjelma Oomorille. Oomori on kaikinpuolin miellyttävä ja valloittava poikakulta, jolta kysyttiin asiantuntevia ja hyviä kysymyksiä. Suuri kiitos kunniavierasvastaava Cilla Lohelle (jonka etunimeä en edes uskaltaisi yrittää lausua ääneen hänen itsensä kuullen) hyvin järjestetystä ohjelmasta. Sarjakohtaiset kysymykset olivat syvällisiä ja pääsivät asioiden ytimeen, eikä tarttenut cringettää kertaakaan. Oomori ei ehkä ole maailman supliikein esiintyjä, toisin kuin vaikkapa Seiji Mizushima, mutta tietotaidoltaan ja taustaltaan lukeutuu animemaailman aarteisiin.

Abe ei sinänsä kiinnostanut, koska ääninäyttelijäkunniavieraat eivät perinteisesti ole juuri toisitaan eronneet. Toki, jos sieltä Komatsu Mikako, Asakawa Yuu, Kuwashima Houko tai joku muu Gorimtyttöjä ääninäyttelevä matami tulisi niin ryntäisin jonottamaan, mutta kuitenkin toivottavasti jatkossa nähdään enemmän muun alan ihmisiä. Tai vastaavasti kuten rakas ystäväni, ja jokaisen mummin lempi lapsenlapsi, Ankkuli aikoinaan ehdotti: vaihdetaan ääninäyttelijöiden Q&A-ohjelma kakunsyönti variety showksi.

Rakentavampi ehdotus kuitenkin lienee se, että tehdään kuten Mizushiman viime käynnin yhteydessä ja kutsutaan kaksi saman teoksen parissa työskennellyttä ihmistä. Mizushima&Urobutchi kunniaverasohjelma oli eräs parhaista (ellei jopa paras) kunniaverasohjelmista ikinä. En tiedä kuinka vaikeaa tällaista on järjestää, mutta onneksi näistä tehtävistä vastaavatkin huomattavasti minua pätevämmät ihmiset.

3D-animessa kuka sitä tekee ja miksi?

Seuraavaksi vuorossa oli Sohvaperunan... siis Torisohvan juttutuokio 3D:n ihmeellisestä maailmasta. Alusta asti arvelinkin, että taikatyttöjen ja idolien vannoutunut puolustaja Torisohva keskittyisi ohjelmassaan käsittelemään 3D:tä juuri näiden sarjojen kautta. Luento oli informaatiopainotteinen ja siksi siis kelpo ohjelma. Oli oivallista kuulla faktatietoa studio Sanzigenin ja Toein 3D-tiimin taustoista. Slaidit oli tosi nättejä ja kaikki oli odotetun hyvin.

Eipä sinänsä mitään ihmeellistä kommentoitavaa tästä luento-ohjelmasta. Tutulta luennonpitäjältä odotetun vakuuttava setti. Hyvä, että kävin kuuntelemassa, vaikka oma ohjelma olikin heti seuraavaksi. 3D:tä käsitteleviä luentoja tullaan varmasti näkemään tulevina vuosina lisää, sillä animen tulevaisuus ainakin osittain tulee nojautumaan 3D:hen.

Tän jälkeen oli oma ohjelma ja se meni.. joo se meni vähän miten meni. Kesälle sitten vähän parempi aikataulutus ja itselle sopivampi aihe. Sillä aikaa voin lukea Haruki Murakamin loputkin käännetyt kirjat - tai vaikka katsoa piirrettyjä. 
Takuya Igarashin elämä ja teot
Hahmot on aina kivasti aseteltu ruudulle joukko reaktion mahdollistamiseksi ;_;
Pikkutakkielitisti ja oman elämänsä Jesse Eisenbergina yleisesti tunnettu Tounis vastasi tämän conin parhaasta luento-ohjelmasta. Harmittavaa kyllä Igarashin nimi kylvi sen verran kauhua conikansan keskuudessa, että luentosali ei ollut täynnä. Luennon edetessä sentään runsaat puolet Puusepän penkkiriveistä täyttyivät kuulijoista, mutta jään yhä tämänkin conin jälkeen odottamaan päivää, jona ihmiset eivät pelkäisi enää tekijäanalyysi-luentoja. Tounis burgeroi ansioituneesit Igurashin vahvuuksista ja miehen esittämistä visuaalisista virikkeistä. Itse olen nähnyt kaikki Igarashin tv-sarjat, muutamia jatkokausia lukuunottamatta, ja yleisesti ottaen olen pitänyt miehen kädenjäljestä. On kuitenkin hienoa kuulla nämä tunteet puettuna sanoiksi hienommalla ja paremmalla tavalla kuin mihin itse kykenisin.

Monet muutkin inspiroituivat erinomaisesta ohjelmasta ja ryntäsivät kansalaisaktivistien tavoin kertomaan palavasta halustaan tutustua miehen teoksiin. Omatkin käteni oikein syyhyävät luennon jäljiltä ja kokorossa palaa pakottava tunne katsoa Doremin viimeisetkin kaudet, mutta sitä varten pitäisi katsoa myös animea. Hyi yök, jotain animea. Eisenber... Tounis oli kuitenkin tavallistakin sulavampi ja vakuuttavampi esiintymisessään ja miestä oli puhdas ilo kuunnella. Älä lopeta piirrettyi tai ohjelmanpitämistä ;_; jooko?

Ps. Nadja ja Doremi on tosi kivoja. Ne kannattaa kattoa ihan oikeasti kokonaan eikä vaan paria jaksoa.

Poliittinen manga

Vääksyn ylpeydet nuo komiat pojjat eli Murron kaksosveljekset Odyzz ja Fintomoki pitivät lauantaina luennon poliittisesta mangasta. Setti oli hyvä ja tiivis pakkaus, jossa sai tutustuttua aiheen perusteoksiin. Politiikan ystävänä itse olisin kaivannut enemmän näkökulmaa mangojen aatemaailman ja todellisten poliittisten liikkeiden välille, mutta luento oli ihan tarkoituksella rakennettu enemmän teosanalyyttiseksi. Homma ei tuntunut listaukselta, vaikka sarjoja käytiinkin yksitellen läpi. Suuremman kuvan analyyseihin ei ohjelman aikana päästy, mutta se käsitteli ja analysoi hyvin luennolla esitellyt sarjat. Jonkinlainen kokonaiskuvan vetäminen olisi ollut paikoillaan myös.

Esiintyminen oli kuitenkin erittäin viihdyttävää ja luennolla oli kiva istua. Yleisöllä näytti olevan hauskaa ja tasapaino hauskan ja analyysin välillä oli oikeanlainen. Suuri osa sarjoista oli ennakkoon tuttuja ainakin taustansa puolesta, mikä helpotti asioiden seuraamista.

Tämän jälkeen kävin katsahtamassa animeharrastajan evoluutio paneelia. Se tuntui kovin paneelimaiselta, mikä ei ole niin kovin hyvä asia. Asiaa ei auttanut se, että kahden animeharrastuksesta piittaamattoman pitäjän mielipide ajoi itseni pois yleisöstä. Ei se mitään, sillä Natombrio ja Lamppa on silti mukavia poikia. Illan lopuksi oli vielä animevisa, joka oli hyvä ja kuten joku totesi jo ennen minua, tekijöidensä näköinen. Ei siis mitään valitettavaa. Pitäis varmaan kattoa enemmän animea, jotta pärjäis animevisoissa.

Sunnuntai

Kancolle-luento
Kaksi erittäin suloista ja pientä poikalasta tekivät debyyttiluentonsa Kantai Collection -franchisen pohjalta. Herrojen matemaattistilastollinen ote asiaan oli erittäin tervetullutta ja oli virkistävä vedenjakaja tämän ja menneiden vuosien Touhou-luentojen välillä. Pojat puhuivat erittäin selvästi ja asia oli todella hyvin harjoiteltu ja tutkittu - sasuga vanhat amiraalit. Oispa itekkin amiraali, eikä vaan random KanCollen pelaaja ;_;

Ellei Touniksen setti olisi ollut niin kamalan timanttinen, niin Kancolle-luento olisi päässyt luento-ohjelman kärkipaikalle. Toivottavasti sulavasanaiset ja hassut pojat tekevät lisää ohjelmaa, sillä setti oli todella hyvin tutkittu ja Tanaka P. näkökulma oli nerokas. Kancolle-ohjelma oli erittäin kaivattu, sillä kuten kaikki tietävät peli ja franchise ovat valtava ilmiö myös Japanin animeotakuiden keskuudessa. Kiva kuva Nagamonista ja ankkusista oli pelkkää nautintoa ;_;. Kiitos pojat, oli kivaa koko luennon ajan.

Yleiset järjestelyt

Kaikki toimi todella hyvin ja vesi oli kylmää. Ei tarvinut jonottaa minnekään ja järjestyksenvalvojat eivät pamputtaneet ilman syytä. Kavereiden kanssa oli kiva jutella ja hengata ringissä, mutta ois sitä pitänyt ohjelmissakin vähän paremmin käydä. Kaikki Desucon-vastaavat, joille juttelin kohtelivat minua hyvin ja ei tarttenut alkaa kertaakaan itkemään. Ohjelmanpitäjistä pidettiin myös hyvin huolta. Ruoka oli hyvää ja kadonneet tavarat löysivät tehokkaasti takaisin omistajiensa luokse. Tehe. Näin myös paljon hyviä ja söpöjä cosseja, joten kaikki meni ihan kivasti. Kesällä sit uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suoraa kritiikkiä saa antaa anonyyminä, en pahoita mieltäni.